WARMTEPOMPEN

All-electric wonen is geen toekomstmuziek. Je e-home wordt verwarmd door een warmtepomp en wekt zelf energie op met zonnepanelen. Een gasaansluiting heb je niet meer nodig. Slim, schoon en onafhankelijk.

Hoe werkt een warmtepomp

De werking van een warmtepomp is gebaseerd op een complex stukje natuurkunde. Zonder daar al te diep in te duiken, legt deze pagina op een simpele manier uit hoe een warmtepomp werkt. We nemen een koelkast en herkenbare huishoudelijke handelingen als voorbeelden. Ingewikkelder wordt het niet!

Welke typen warmtepompen zijn er?

Lucht-lucht-warmtepomp-1-300x182
Lucht/lucht warmtepomp

Airconditioningsystemen zijn eigenlijk lucht/lucht warmtepompen, die gebruik maken van een hernieuwbare energiebron (buitenlucht) om uw woning op efficiënte wijze te koelen én te verwarmen.

Lucht water warmtepomp
Lucht/water warmtepomp

Door hernieuwbare energie uit de lucht te halen, zorgt de lucht/water warmtepomp op een duurzame manier voor het verwarmen, koelen en de warm-tapwatervoorziening in uw woning.

Lucht-warmtepomp-1-300x194
Hybride warmtepomp

De Hybride warmtepomp combineert hernieuwbare en traditionele energiebronnen op zeer efficiënte wijze voor het verwarmen, koelen en de warmtapwatervoorziening in uw woning. Het is een combi van CV- en warmtepomp-technologie in 1 systeem.

Warmtepomp Centrum

Aan de Ribeweg in Groningen hebben wij een compleet ingerichte showroom/instructie ruimte waar zowel particulieren als installateurs  informatie en uitleg krijgen over de mogelijkheid voor aanschaf van een warmtepomp die geschikt is voor uw woning dan wel kantoor

Bezoek website

Warmtepomp Centrum

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Bezoek website

Principe schema warmtepomp

Onder de streep goedkoper

Warmtepompen zijn duurder in aanschaf dan de gas HR-ketels (die kosten circa 1.500 euro). Maar als de installatie goed is ontworpen, en het huis goed is geisoleerd, is het energieverbruik aanzienlijk lager. Daarnaast kunnen warmtepompen ook zorgen voor het koel houden van de woning. Op dit moment komen warmtepompen nog in aanmerking voor een flinke subsidie van de overheid. Mede daarom is een warmtepomp onder de streep veelal goedkoper, en neemt ook je huis in waarde toe.

Hoe werkt een warmtepomp?

Denk aan een omgekeerde koelkast.

Waar een koelkast de warmte onttrekt aan producten in de binnenkant en afgeeft aan de buitenkant van de koelkast, werkt het bij een warmtepomp net andersom. Een warmtepomp wint warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en zet dit om in bruikbare energie om het huis te verwarmen en wordt meestal direct aangesloten op het cv-systeem. Een warmtepompsysteem bestaat grof gezegd 3 delen: een bron, warmtepomp en afgiftesysteem. De bron kan de bodem of buitenlucht zijn, waaraan warmte wordt onttrokken. Vervolgens verhoogt de warmtepomp de temperatuur naar een comfortabel niveau (meestal tot 65 graden Celsius). Het afgiftesysteem is de wijze waarop de warmte wordt afgegeven in huis; vloerverwarming, radiatoren etc.
Een warmtepomp draait op stroom: het stroomverbruik in huis neemt dus zeker flink toe, het gasverbruik neemt af. Wanneer u de benodigde stroom zelf opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen, wordt de CO₂-uitstoot en de energierekening uiteraard nog lager.