050-2047028

Warmtepompen

Warmtepompen

All-electric wonen is geen toekomstmuziek. Je e-home wordt verwarmd door een warmtepomp en wekt zelf energie op met zonnepanelen. Een gasaansluiting heb je niet meer nodig. Slim, schoon en onafhankelijk.

De werking van een warmtepomp is gebaseerd op een complex stukje natuurkunde. Zonder daar al te diep in te duiken, legt deze pagina op een simpele manier uit hoe een warmtepomp werkt. We nemen een koelkast en herkenbare huishoudelijke handelingen als voorbeelden. Ingewikkelder wordt het niet!

Hoe werkt een warmtepomp?

Denk aan een omgekeerde koelkast.
Waar een koelkast de warmte onttrekt aan producten in de binnenkant en afgeeft aan de buitenkant van de koelkast, werkt het bij een warmtepomp net andersom. Een warmtepomp wint warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en zet dit om in bruikbare energie om het huis te verwarmen en wordt meestal direct aangesloten op het cv-systeem. Een warmtepompsysteem bestaat grof gezegd 3 delen: een bron, warmtepomp en afgiftesysteem. De bron kan de bodem of buitenlucht zijn, waaraan warmte wordt onttrokken. Vervolgens verhoogt de warmtepomp de temperatuur naar een comfortabel niveau (meestal tot 65 graden Celsius). Het afgiftesysteem is de wijze waarop de warmte wordt afgegeven in huis; vloerverwarming, radiatoren etc.
Een warmtepomp draait op stroom: het stroomverbruik in huis neemt dus zeker flink toe, het gasverbruik neemt af. Wanneer u de benodigde stroom zelf opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen, wordt de CO₂-uitstoot en de energierekening uiteraard nog lager.

Welke typen warmtepompen zijn er?

Warmtepompen

Lucht-lucht warmtepomp

Airconditioningsystemen zijn eigenlijk lucht-lucht warmtepompen, die gebruik maken van een hernieuwbare energiebron (buitenlucht) om uw woning op efficiënte wijze te koelen én te verwarmen.
De buitenunit van de warmtepomp zuigt buitenlucht aan. Vervolgens zorgen een compressor en een vloeibaar koudemiddel ervoor dat de binnenunit lucht naar binnen blaast met de juiste, door u ingestelde temperatuur. Een lucht-luchtwarmtepomp kan dus in de winter als verwarming worden gebruikt en in de zomer als airco.

Warmtepompen

Lucht-water warmtepomp

Door hernieuwbare energie uit de lucht te halen, zorgt de lucht-water warmtepomp op een duurzame manier voor het verwarmen, koelen en de warm-tapwatervoorziening in uw woning.
De lucht-waterwarmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht of uit de afgezogen lucht uit de woning. In de binnenunit is een warmtewisselaar aanwezig. Die is nodig om water te kunnen verwarmen. Dat water gaat naar de radiatoren of naar de leidingen van de vloerverwarming. De warmtewisselaar is ook nodig om het water op te warmen van de boiler, die de douche, de wastafel en de keukenkraan van warm water voorziet.

Warmtepompen

Hybride warmtepomp

De Hybride warmtepomp combineert hernieuwbare en traditionele energiebronnen op zeer efficiënte wijze voor het verwarmen, koelen en de warmtapwatervoorziening in uw woning. Met een hybride warmtepomp kun u uw huis een groot deel van het jaar verwarmen, maar als het buiten koud is (net boven nul) is een cv-ketel nodig die bijspringt. De CV-ketel verwarmt ook het tapwater. Een hybride warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, daarvoor is een buitenunit nodig. Zo’n unit ziet er net zo uit als de buitenunit van een airco. Met de warmtepomp bespaart u ongeveer 40 tot 60 procent op het gasverbruik.

Meer weten over warmtepompen?

Wilt u meer weten over warmtepompen of heeft u interesse? Neem contact met ons op